Tips, truucs, handigheidjes, enz.

Hoe ga je nu om met slechtziendheid? Iedereen heeft zo zijn eigen manieren, truucs en handigheidjes. Hieronder vind je een overzicht van dit soort tips.

Wie ben je? Wat heb je?
Als ik je gelijk de belangrijkste tip mee mag geven: wees open en eerlijk over je handicap. Laat mensen weten wat er precies aan de hand is. Wanneer je mensen dit niet duidelijk maakt, weten mensen niet hoe ze je moeten benaderen en houdt men afstand. Mensen die het niet kennen, zijn over het algemeen erg terughoudend.

Een tip op je werk/school is: stel jezelf voor de hele groep voor. Geef mensen ook de gelegenheid om vragen te stellen. Dit wordt zéér gewaardeerd door je collega's of klasgenoten en schept voor hen opheldering.

Uiteindelijk gaan mensen niet meer kijken naar je handicap, maar kijken ze naar de persoon; degene die jij bent. En dat is uiteindelijk wat je wilt: geaccepteerd worden om wie je bent en niet om wat je hebt.

Humor en zelfspot
Toegegeven; dit is voor sommige mensen erg moeilijk, vooral wanneer je je handicap nog niet echt geaccepteerd hebt. Toch kan het je ook helpen om er mee om te gaan. Wanneer je jezelf op de korrel neemt, zal een ander dit waarderen en ook hierdoor gaan mensen makkelijker dingen aan je vragen. Enkele voorbeelden zie je in het verhaal onder de link "Over mezelf".

Ook wanneer iemand een gemene opmerking naar je maakt, kan zelfspot een oplossing zijn. Je kunt de ander overbluffen en laten merken dat hij/zij je met zijn/haar opmerking niet raakt.

Mensen herkennen
Dit is voor mij erg lastig en soms ook raar. Soms herken ik mensen van 50 meter afstand en soms loopt er iemand voor je neus langs die ik niet herken. Gezichten herkennen is bijna niet te doen als het verder dan 5 meter is. Waar herken je mensen dan wel aan?

Het komt wel eens voor dat je iemand op grote afstand wel herkent aan één van deze dingen. Maar dit heeft ook met de plek te maken waar iemand "thuis hoort". Een collega die je op je werk tegenkomt, hoort op die plek en is daarom makkelijker herkenbaar. Als diezelfde collega je tegenkomt op straat in bijvoorbeeld een andere stad? Dan kan het lastig worden. Ook al loopt hij/zij op nog geen 5 meter voorbij.

Stem
Vooral op straat is het lastig. Ik let vooral op het verkeer en niet op wie er langsloopt/fiets of in de auto zit. Meestal vertel ik mensen om, wanneer ze me tegenkomen op straat, me te groeten met mijn naam erbij. Een simpele "hoi" is vaak niet genoeg, maar wanneer iemand "Hoi Gerard" zegt, weet ik ten eerste dat het tegen mij is en niet tegen een ander, en op de tweede plaats heb je meer stem om iemand aan te herkennen.

 

Heb je zelf nog tips, truucs, handigheidjes? Mail het mij en wie weet zet ik het hierbij!